Види ПЕТ преформ
10/11/2017
Класифікуються преформи за такими ознаками:
По сфері споживання преформи можуть призначатися для видування пляшок під: соки алкогольні напої безалкогольні напої олія чай холодний за вагою.
Вага преформи впливає обсяг пляшки, яка виробляється. Маса вибирається преформи обов'язково регламентується обсягом пляшки, що формується, а так само вимогами до бар'єрних характеристик її стінок.
За конфігурацією: універсальні, товстостінні, укорочені.
Універсальна преформа характеризується рівною поверхнею, циліндричне тіло без розширень. Довжина цієї преформи 148 мм, товщина стінки – 3 мм. Від результату розігріву преформи, залежатиме якість пляшки, що формується. Чим менша товщина стінки, тим краще вона прогрівається. Але зменшення товщини стінки менше ніж до 3,0 мм призводить до труднощів у технологічному процесі. Через це тонкостінні преформи випускаються рідко, вартість їх, набагато вища за універсальні.
Товстостінна преформа (товщина стінки до 4,5 мм). Такі преформи перебувають у зоні розігріву, тобто. їх використання знижує продуктивність. Для машин з печами занурювального типу цей вид преформи непридатний до використання.
Укорочені преформи прості у виготовленні, зручні при транспортуванні, але придатні лише для роздмухування на потужному обладнанні з тиском повітря до 40 бар. Якісну пляшку з цього виду преформ можна отримати тільки на якісних напівавтоматах видування, або за рахунок зниження продуктивності, але навіть у цьому випадку можливий брак.
Щодо конфігурації горла преформ, пляшки ділять на стандарти:
- Oil (олія)
- Bericap (вода, напої)
- BPF/PCO (мінеральна вода, пиво)
- "38" (молочна продукція)
На ринку України, як правило, використовуються два стандарти горловини преформи: BPF і PCO.
Головною функцією цих стандартів є газоутримання.